Dieta niemowlaka – w jaki sposób wybierać najzdrowsze produkty?

Dieta niemowlaka – w jaki sposób wybierać najzdrowsze produkty?

Żywienie maluchów to jeden z ulubionych tematów młodych mam. Kiedy podawać dzieciom pierwsze deserki? Czy jedzenie ze słoiczków rzeczywiście jest dla nich zdrowe? Pełnowartościowy posiłek dla najmłodszych należy wybrać z rozwagą – dlatego warto rozeznać się w tym temacie przed podjęciem decyzji.

Dieta niemowlaka

Niemowlęta i małe dzieci wymagają szczególnej troski nie tylko ze strony mamy i taty. W związku z tym, że nie każdy rodzic ma czas, by przygotowywać wszystkie posiłki samodzielnie, maluchy muszą być traktowane jako wyjątkowa, szczególnie wymagająca grupa docelowa także przez producentów żywności. Od lat firmy takie jak Gerber, Bobovita czy Hipp dokładają wszelkich starań, by zaspokoić potrzeby odżywcze najmłodszych, a dodatkowo dostarczyć im produkty o wspaniałych walorach smakowych. Znajdziemy wśród nich zarówno pełnowartościowe obiadki, wzorowane na „dorosłych” daniach, w formie przystosowanej do odpowiedniej grupy wiekowej, jak i słodkie deserki, które znajdują swoich fanów także wśród starszych dzieci i dorosłych. Tego typu produkty można bez problemu znaleźć w większości sklepów spożywczych, a także wielu w aptekach.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze produktów dla niemowlaka?

Rozszerzanie diety niemowlaka zaleca się rozpocząć w drugim półroczu jego życia. Możemy sięgnąć wówczas po preparaty do początkowego żywienia niemowląt, zawierające wszelkie wymagane substancje odżywcze, pokrywające w pełni potrzeby żywieniowe małego dziecka. Na co zwrócić szczególną uwagę, sięgając po gotowe produkty? Przede wszystkim na ich skład. Obiadki i deserki w słoiczkach nie powinny zawierać soli oraz potencjalnie niebezpiecznych dla dziecka alergenów. Podstawowa zasada brzmi: im krótszy wykaz składników na słoiczku, tym zdrowsza i mniej przetworzona jest jego zawartość. Drugą kwestią jest data ważności – mimo że w sklepach nie powinny znaleźć się przeterminowane produkty, zawsze należy zachować czujność. Po otwarciu słoiczka danie powinno zostać spożyte w ciągu najbliższych 48 godzin. Trzecia, równie istotna informacja, to grupa wiekowa, dla jakiej przygotowane zostało jedzenie w słoiczku. Za każdym razem musimy pamiętać, że wartość odżywcza wybieranego dania lub deserku jest znacznie istotniejsza od jego smaku czy atrakcyjnego opakowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *