Rafinowany czy nierafinowany – który olej kokosowy wybrać?

Rafinowany czy nierafinowany - który olej kokosowy wybrać?

Olej kokosowy to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych ostatnich lat. Pojawił się wraz z boomem na zdrową żywność i cały czas zajmuje półki sklepowe – zarówno w sklepach ze zdrową żywnością jak i drogeriach. Olej kokosowy jest bowiem nie tylko produktem spożywczym, ale też kosmetycznym, który pomógł wielu osobom z suchą skórą bądź problemami skóry głowy. Pomimo iż naukowcy cały czas zadają sobie pytanie, czy olej kokosowy jest rzeczywiście tak zdrowy, jak początkowo sądzono, jego popularność nie słabnie. Wiele osób jednak nadal nie wie, jaki olej powinno się kupować, który zawiera najwięcej pozytywnych substancji, i który nadaje się do celów kulinarnych i kosmetycznych.

Olej kokosowy nierafinowany

Podczas wyboru oleju kokosowego prawdopodobnie zauważyliście, iż dzieli się on na rafinowany i nierafinowany. Ten drugi uzyskiwany jest podczas procesów mechanicznych w niskiej temperaturze. Dlatego mówi się o nim, iż jest tłoczony na zimno. Tak samo jak oliwa z oliwek, oleje tłoczone na zimno są zdrowsze i bogatsze w kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Tylko olej kokosowy nierafinowany zaliczany jest do żywności prozdrowotnych, dlatego podczas zakupów powinniśmy dobrze przyjrzeć się stojącym na półkach słoiczkom. Charakteryzują się one wyższą ceną, poza tym nierafinowany olej ma intensywny zapach kokosa, w przeciwieństwie do rafinowanego, który jest bezzapachowy.

Olej kokosowy nierafinowany ma realny wpływ na nasze zdrowie. Spożywanie go jest w stanie zatrzymać takie choroby cywilizacyjne jak otyłość i choroby układu krążenia. Stanowi naturalny antybiotyk, który wspomaga podczas grypy i stanów zapalnych. Ponadto wspomaga leczenie grzybicy (przez wzgląd na właściwości przeciwgrzybicze używany jest do produkcji naturalnych antyperspirantów i past do zębów). Dlatego też olej kokosowy nierafinowany powinien znaleźć się w każdej dobrej drogerii.

Olej kokosowy rafinowany

Choć olej kokosowy rafinowany jest dużo tańszy, nie dajmy się zwieść cenie – lepiej wybrać droższy, lecz zawierający wartościowe składniki odżywcze, jakie ma olej kokosowy nierafinowany. Podczas skomplikowanego procesu rafinacji olej traci swoje właściwości, smak i zapach kokosa. Możemy jednak stosować go w kuchni, zwłaszcza jeśli nie przepadamy za posmakiem kokosa, który olej nierafinowany zostawia na daniach. Nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także stanowi świetny dodatek do ciast (zamiast masła). Możemy także przechowywać go w warunkach pokojowych przez dłuższy czas niż olej nierafinowany. Jednak nie da się ukryć, iż jest to znacznie gorsza, uboższa wersja oleju kokosowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *