Pateny mszalne to jedne z najbardziej znanych naczyń liturgicznych w dzisiejszych czasach. Wykorzystywane są one zwłaszcza podczas Komunii Świętej, w trakcie Mszy Świętej, gdy ministranci podtykają takie pateny pod brodę wiernego. Na patenę spadają resztki Ciała Chrystusa, które przyjmowane jest przez wiernych podczas nabożeństwa. Pateny mszalne dzielić można obecnie na kilka rodzajów. Najbardziej znane są oczywiście te komunijne, które wykorzystywane są podczas obrządków liturgicznych na naprawdę szeroką skalę. Dołączona jest do nich drewniana rączka, aby posługiwanie się nimi było jeszcze wygodniejsze dla ministrantów. Wtedy też Komunia Święta przebiega bez najmniejszych trudności.
Pateny liturgiczne
Pateny mszalne mogą mieć bardzo zróżnicowane wymiary, są też różnie zdobione. W Kościele stosuje się również pateny głębokie, kielichowe, czy też płaskie, wszystkie z nich są jednak ściśle związane z hostią. To właśnie dzięki patenom można przechowywać Ciało Pańskie podczas Mszy Świętej w całkowicie bezpieczny sposób i przekazać je wiernym podczas przyjmowania przez nich Komunii Świętej. Z racji tego są one stworzone ze specjalnych materiałów, które są nie tylko wartościowe, ale też bardzo solidne, aby patena nie ulegała przypadkiem jakimś poważniejszym uszkodzeniom. W ten sposób pateny mogą być wykorzystywane w Kościołach przez naprawdę spory okres czasu. Pateny mszalne produkowane są najczęściej w pracowniach brązowniczych, gdzie pracują nad tym doświadczeni specjaliści i wykonują swoje zadania naprawdę profesjonalnie.