Gardło może dać popalić, przede wszystkim w trakcie jesieni oraz zimy, chociaż nie jest to reguła, gdyż latem wypijanie zimnych napojów bądź zjadanie lodów nie wpływa na nie pozytywnie. Łaskotanie, ból oraz chrypka to tylko niektóre z nieprzyjemnych dolegliwości z którymi można sobie poradzić.
Bolące gardło – co robić?
Kiedy pojawią się nieprzyjemne objawy bólu gardła nie istnieje konieczność udawania się od razu do lekarza, gdyż dzięki domowym sposobom można w znaczny sposób polepszyć samopoczucie. Podstawowe zadanie polega na odpowiednim nawilżeniu, które związane jest z gardłem zarówno w bezpośredni, jak i pośredni sposób. Dom musi być właściwie nawilżony, gdyż suche powietrze nie sprzyja szybszemu powrotowi do zdrowia. Powietrze wydobywające się z kaloryferów wpływa bardzo negatywnie na już i tak podrażnione gardło. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie nawilżaczy powietrza, jeśli ktoś ich nie posiada należy zastosować prosty trik z wykorzystaniem mokrych ręczników, które umieszcza się na kaloryferach. Konieczne jest picie odpowiednich ilości wody. Osoby z chorym gardłem nie odczuwają pragnienia, jednakże woda nawilża błonę śluzową, co przekłada się znaczne złagodzenie dyskomfortu. Kiedy boli gardło stosuje się także inhalacje. Jest to proste jak zjedzenie bułeczki, gdyż miska z gorącą wodą i ręcznik to wystarczający sprzęt.
Zioła i inne metody na bolące gardło
Wśród wielu domowych metod na bolące gardło znajdziemy na pewno płukanki. Do stworzenia płukanki wykorzystuje się rumianek, szałwię oraz tymianek. Wymienione rośliny wykazują działanie bakteriobójcze, odkażające oraz wirusobójcze. Wpływają one na zaniknięcie obrzęku występującego na błonie śluzowej. Woda utleniona do kolejny sposób, nie do końca jest sprawdzony oraz polecany przez lekarzy. Jeśli nie mamy pod ręką wymienionych ziół lepiej jest sięgnąć po sodę oczyszczoną. Nie sposób nie wspomnieć o klasyku, czyli napoju wykonanym przy pomocy miodu, cytryny, malin oraz imbiru. Miód łagodzi dyskomfort, z kolei cytryna oraz maliny wpływają na zatrzymanie infekcji, a więc stan chorego nie pogarsza się jeszcze bardziej. Imbir jest bardzo zdrowy, a do tego rozgrzewa. Niemalże każdy posiada w zaciszu własnej kuchni siemię lniane. Jego picie pozostawia na przełyku nalot, który zdecydowanie pomniejsza uciążliwe drapanie. Mleko z makiem oraz miodem to kolejne rozwiązanie. Należy także spożywać duże ilości czosnku, który jest naturalnym antybiotykiem.