Jak działają urządzenia chłodnicze?

Jak działają urządzenia chłodnicze?

Urządzenia chłodnicze w sklepach służą głównie estetycznej prezentacji żywności. Są przestronne, wyposażone w półki, co sprawia, że to idealne miejsce do tego celu. Profesjonalne regały chłodnicze prezentowane w większych dyskontach spożywczych, to akcesoria, bez których ciężko się obejść. W szczególności, gdy sprzedaje się mrożone owoce, warzywa i lody. Zapewniają one świetną jakość chłodzenia, a klientom bardzo łatwo wybrać i sięgnąć po produkty. Duża powierzchnia ekspozycyjna pozwala na ładną prezentację produktów w regałach chłodniczych.

Szafy czy regały chłodnicze – co wybrać?

Rynek oferuje szereg tego typu produktów. Do urządzeń chłodniczych można zaliczyć zarówno szafy, regały, jak i lady chłodnicze. Każde z nich charakteryzuje się innymi parametrami. Oszklone szafy chłodnicze mają podobne zastosowanie co regały. Jednak dużo lepiej prezentują się w nich napoje i produkty stojące niż mięso czy warzywa mrożone. Pomimo tego zapewniają równie doskonałą temperaturę wewnątrz, co regały chłodnicze. Co więcej, w sklepach o małej powierzchni dużo lepiej sprawdzają się regały. Są one bowiem pionowe, więc zajmują mniej miejsca. Dodatkowo Klienci mogą swobodnie obsługiwać się samodzielnie i brać wybrane produkty z półek. W przypadku lad chłodniczych nie jest to już takie proste, co więcej służą one dobrze na stoiskach, gdzie produkty są cały czas podawane przez ekspedientkę.

Podział regałów chłodniczych

Regały chłodnicze dzielą się standardowo jak prawie każde urządzenie chłodnicze na statyczne (grawitacyjne) i intensywne (wentylowane). W przypadku tych pierwszych powinno się trzymać produkty odporne na wahania temperatury, słabiej się sprzedające i mające dłuższe daty ważności. W wentylowanym poleca się przechowywać produkty wrażliwe na wysoką temperaturę i mające krótką datę ważności. Powinny znaleźć się tam produkty, które lepiej się sprzedają.

Regały chłodnicze służą sprzedaży

Są to urządzenia, w których można estetycznie i przejrzyście rozłożyć mrożone produkty. Nie muszą być one porozrzucane bez ładu i składu, a czytelnie posegregowane, np. według rodzaju lub producentów. Klientom dużo prościej znaleźć w takim sklepie poszukiwaną żywność. Wtedy również zauważają dużo więcej produktów, gdy są one dobrze ułożone na regałach chłodniczych. Urządzenia te mają zastosowanie w mniejszych sklepach, wielkich dyskontach spożywczych, jak i w kawiarniach oraz cukierniach. Miejsc, gdzie jest samoobsługa oraz potrzeba estetycznej prezentacji półproduktów i gotowych potraw nie brakuje. Regały chłodnicze to dobry sposób na podniesienie sprzedaży i uatrakcyjnienie sklepu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *