Jak powinno się parzyć herbatę czarną, czerwoną i zieloną?

Jak powinno się parzyć herbatę czarną, czerwoną i zieloną?

Parzenie herbaty wcale nie jest łatwe, dlatego też osoby, które chcą to zrobić dobrze powinny poważnie podejść do tematu. Najczęściej oczywiście parzy się czarną herbatą, która spożywana jest przez największe grono osób. W tym przypadku do 200 ml wody należy wsypać około jednej łyżeczki czarnej herbaty, może to być nawet nieco mniejsza ilość, a na pewno nie większa. Oczywiście mowa tutaj o kubku lub szklance, ponieważ jeśli chodzi o dzbanek to powinny to być dwie łyżeczki herbaty, tak aby uzyskać odpowiedni jej smak oraz aromat. Należy zwrócić też uwagę na to, jak parzy się wodę w czajniku, nie powinna ona być przegotowana, ponieważ wtedy nie da się wyciągnąć z czarnej herbaty optymalnego aromatu, warto nieco wcześniej podgrzać wodę i w momencie zalewania podgrzać ją jeszcze raz na chwilę, wtedy też na pewno herbata czarna będzie miała niepowtarzalny aromat.

Parzenie herbaty czerwonej

Nieco mniej popularną odmianą herbaty jest herbata czerwona. Parzy się je podobnie, co herbaty czarne, również w tym przypadku nie powinno się przesadzić z ilością herbaty, ponieważ później może być ona zbyt aromatyczna i nie będzie smakowała osobom, które będą ją spożywały. Warto wybierać w tym przypadku herbatę, która będzie miała długie liście. Parzenie takiej herbaty powinno zająć zainteresowanym około 7 minut, chociaż wiele zależy tutaj od odmiany herbaty czerwonej, dlatego też warto dokładnie zbadać tę sprawę, przed przystąpieniem do działania. Herbata czerwona jest dużo bardziej aromatyczna od herbaty czarnej, więc nie można przesadzić z długością jej parzenia, ponieważ nie będzie się ona wtedy nadawała do wypicia, a już na pewno nie będzie smakowała dzieciom.

Parzenie zielonej herbaty

Zielona herbata ma nieco delikatniejszy posmak, więc istnieją duże różnice w sposobie jej parzenia, porównując to do parzenia herbaty czerwonej lub też czarnej. Herbatę zieloną parzy się w około 4-5 minut, ponieważ susz potrzebuje temperatury około 90 stopni Celsjusza, która osiąga się w czajniku właśnie po tym czasie. Parząc herbatę zbyt długo można osiągnąć odwrotne od zamierzonych efektów, ponieważ herbata nie będzie już tak smaczna i może mieć dziwny posmak. Zbyt długie parzenie tej odmiany herbaty może prowadzić do tego, iż stanie się ona nieco gorzkawa, więc jak widać wyraźnie trzeba się do tego naprawdę bardzo przyłożyć, aby proces parzenia przebiegł profesjonalnie i nie popełnić przy tym żadnego rażącego błędu. Parzenie różnych odmian herbaty znacznie się od siebie różni, a jest to ważne, jeśli chce się wypić dobrą herbatę ze smakiem.

To tylko metody parzenia najpopularniejszych rodzajów herbaty. Wiele więcej odmian herbat znajdziecie w internetowej hurtowni z herbatą i kawą – amido.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *