Kwercetyna to substancja znajdująca zastosowanie w wielu suplementach diety. Naturalnie znajdziemy ją w dużej ilości produktów spożywczych spożywanych na co dzień. Podpowiadamy, czym jest kwercetyna i dlaczego warto ją spożywać.
Czym jest kwercetyna?
Kwercetyna należy do flawonoidów roślinnych, czyli do występujących naturalnie związków chemicznych. Są to barwniki, które odpowiadają za kolor wielu warzyw i owoców. Po za tym regulują ich wzrost i pełnią funkcje inhibitorów przy reakcjach enzymatycznych. Kwercetyna pojawia się w postaci wodnej oraz glikozydów, jest rozpuszczalna w tłuszczach oraz alkoholach. Omawiana substancja występuje w bardzo wielu produktach spożywczych, między innymi w warzywach, takich jak: kalafior, brokuły, kapusta, buraki, marchew, papryka lub pomidory. Jako ważny związek flawonoidy znajduje się też w owocach, są to między innymi: jabłko, gruszka, borówka, brzoskwinia, czarna porzeczka i wiele innych. Stanowi skład kilku popularnych przypraw, takich jak: bazylia, pietruszka, koper i kurkuma.
Właściwości kwercetyny
Kwercetyna jest substancją wykazującą szereg właściwości prozdrowotnych. Ze względu na wpływ na pracę enzymów przejawia działanie przeciwzapalne, chroniąc neurony przed degradacją. Regularnie stosowana minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, co jest spowodowane usuwaniem nieprawidłowych komórek z ludzkiego organizmu. Kwercetyna wspiera prawidłową pracę układu krążenia, wpływa pozytywnie na gospodarkę lipidową i zapobiega pojawieniu się miażdżycy. Kolejną korzyścią wynikająca ze spożywania opisywanej substancji jest zwiększanie odporności organizmu, co jest szczególnie ważne w czasach koronawirusa. Kwercetyna hamuje aktywność wirusów grypy, polio i wścieklizny. Hamując tworzenie się komórek tłuszczowych stanowi niezwykle skuteczną broń w walce z nadwagą.
Zastosowanie kwercetyny
Jak widać regularne przyjmowanie kwercetyny przynosi bardzo wiele korzyści. Z tego powodu wchodzi w skład wiele suplementów diety. Należy jednak pamiętać o rozsądnym dawkowaniu opisywanej substancji. Powinno się ją przyjmować w mniejszy porcjach, co zapewnia jej odpowiednie stężenie w organizmie. Kwercetynę powinno się przyjmować wraz z posiłkami wysokotłuszczowymi, co znacznie ułatwia jej wchłanianie. Przyjmuje się, że dzienna dawka omawianej substancji nie powinna przekraczać 1000 mg. Warto dodać, że kwercetyna znajduje zastosowanie nie tylko w branży spożywczej. Może stanowić odczynnik w czasie analiz chemicznych, lub być stosowana jako naturalny barwnik do odzieży.