Sprawdzony przepis na medaliony z indyka. Smacznego!

Sprawdzony przepis na medaliony z indyka. Smacznego!

Delikatne i soczyste medaliony z fileta indyczego, z farszem z pieczarek, dodatkiem żółtego sera i cebuli to idealna kompozycja smaków. Mięciutkie, smaczne i aromatyczne kotleciki to doskonała propozycja na obiad. Kotlety obtoczone w sezamie i smażone na maśle klarowanym idealnie sprawdzą się w kuchni każdego smakosza.

Jest to proste danie, do którego potrzeba powszechnie dostępnych i lubianych składników. Z mięsem świetnie skomponuje się także sos śmietanowy. Śmietanę można jednak zastąpić jogurtem naturalnym. Medaliony można przygotować także w bardziej orientalnym stylu z obfitym dodatkiem curry. Można serwować je z dowolną surówką, warzywami, a także ryżem czy ziemniakami.

Indycze medaliony z pieczarkami

Czas przygotowania: 1 godzina

Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 bułki (najlepiej kajzerki))
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 4 łyżki masła klarowanego

Farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 250g startego żółtego sera
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki masła klarowanego

Panierka:

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka sezamu

Sposób przygotowania:

  1. FARSZ: Pieczarki umyć, cebulę obrać i pokroić na drobno. Patelnię rozgrzać do gorąca z masłem klarowanym (lub olejem), wrzucić i zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Dusić, aż do odparowania płynu, w międzyczasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać starty żółty ser i wymieszać wszystko.
  2. Mięso opłukać z wody, oczyścić z błon i zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do miski, dodać odciśnięte uprzednio z mleka kajzerki. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiać rękami, aż do połączenia się wszystkich składników.
  3. Na dłoni rozpłaszczać porcję mięsa, na środek kłaść po łyżce farszu, skleić brzegami, a następnie lekko spłaszczyć tak, aby tworzyć medalion.
  4. PANIERKA: Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Każdy medalion z osobna obtaczać z obu stron.
  5. Smażyć na rozgrzanym wcześniej maśle klarowanym tak, aby medaliony były rumiane z obu stron.

Inna propozycja podania

Ciekawą opcją zastępczą zamiast sezamu będą krakersy. Należy potłuc je na małe kawałeczki lub pokruszyć w dłoniach. Każdy medalion z osobna obtoczyć w mące i jajku, a następnie w rozdrobnionych krakersach i układać na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego wcześniej na 200°C. Piec przez około 20 minut. Podawać ze świeżymi surówkami wykonanymi w domu. Jako przyprawa idealnie sprawdzi się ta, do przygotowywania indyka po staropolsku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *