Wino czerwone to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Historia wina sięga czasów starożytnych, a dokładnie czasów babilońskich. Wino w okresie starożytnym wpisywało się w kulturę Rzymian. Na cześć Boga winnej latorośli – Dionizosa organizowano liczne przedstawienia zw. dionizjami. W czasach średniowiecza wino było lekarstwem na niektóre choroby.
Obecnie wino jest alkoholem służącym nie tylko do bezpośredniej konsumpcji. Na bazie wina sporządza się wiele znanych potraw. Wino dodaje się m.in. do dań z owoców morza czy mięs.
Techniki podawania wina w wielu restauracja
Wina czerwone są podawana w kieliszku specjalnego przeznaczenia. Taki kieliszek powinien być wykonany z przezroczystego szkła kryształowego. Kieliszki do czerwonego wina mają bardzo charakterystyczny kształt. Jego górna część nazywana czaszą jest większa w przeciwieństwie do kieliszka od wina białego. Czasza o tulipanowym kształcie jest umieszczona na smukłej i długiej nóżce zakończonej okrągłą podstawką.
Czasza oraz długa nóżka kieliszka mają swoje uzasadnienie. Szersza czasza pozwala na uwolnienie się większej ilości aromatu. Pozwala nam sprawdzić zapach wina. Wino podane w kieliszku o dużej i szerokiej czaszy jest łagodniejsze oraz gładsze podczas degustacji. Dzieje się tak za sprawą tanin. Długa nóżka przy kieliszku służy do trzymania. Gdy trzymamy kieliszek wraz z winem za czachę dochodzi do ogrzewania trunku, co jest niekorzystne dla wina czerwonego, gdyż zmienia jego smak i zapach. Długa nóżka służy do zakręcenia winem. Podczas tej czynności wydobywamy aromat i smak wina czerwonego.
Specjalistycznymi kieliszkami do wina czerwonego jest: kieliszek bordeaux oraz kieliszek burgund. Oba kieliszki do wina czerwonego różnią się między sobą. Nazwy kieliszków pochodzą od nazw dwóch rejonów winiarskich: Bordeaux i Burgundia, które są jednocześnie nazwami dwóch popularnych win czerwonych.
Kieliszek do wina typu bordeaux jest nazywany często kieliszkiem uniwersalnym do wina. Jego czasza jest wysoka, węższa u góry, a szerszą na dole. Kieliszek tego typu jest przeznaczony do win czerwonych o cięższym smaku.
Kieliszek do wina typu burgund to kieliszek o dość szerokiej, dużej czaszy, lekko zaokrąglonej na środku. W kieliszkach burgund podaje się wino o lekkim smaku i aromacie.
Podczas podawana czerwonego wina w kieliszku należy pamiętać, aby wino czerwone nalewać do 1/3 objętości kieliszka. Nalanie wina o większej ilości uniemożliwi swobodne zakręcenie kieliszkiem.