Żywność przetworzona -co to takiego?

Produkty przetworzone

Narosło wiele mitów na temat żywności przetworzonej. Sporo osób uważa ją za złą i trującą, ale tak naprawdę dzięki nowoczesnym technologią obróbki żywności można tworzyć nie tylko nowe, zdrowe produkty jak chrupki kukurydziane, ale też przechowywać żywność dłużej np. ryby w puszce. Jest wiele przykładów żywności przetworzonej, która wcale nie jest ani zła, ani trująca. Jednak trzeba uważać, aby produkty takie nie stały się kwintesencją naszej diety.

Według definicji żywność przetworzona to…

Produkty, które zostały poddane obróbce technologicznej. Na przykład w zakładach przemysłu spożywczego w celu zwiększenia ich trwałości lub przyspieszenia samego procesu przygotowania posiłku. Cechą charakterystyczną żywności przetworzonej są dodatki do żywności, których nie można wytworzyć samodzielnie. Mogą to być na przykład substancje konserwujące, barwniki, substancje przeciw zbrylające.

Co można uznać za żywność przetworzoną?

Najlepszym przykładem są parówki, ponieważ gołym okiem nie widać w nich mięsa, a wiadomo, że tam jest, co zwykle jest potwierdzone etykietą ze składem. Niestety pod wpływem wysokiego przetworzenia mięso zawarte w parówkach traci swoje pierwotne właściwości. Kolejnym przykładem mogą być gotowe sosy do makaronów pakowane w słoiki. Taki sos wystarczy w domu podgrzać i polać nim makaron, aby uzyskać potrawę. Jednak takie sosy są wysoko przetwarzane, aby zachowały swoje właściwości po zamknięciu słoika nawet przez kilkanaście miesięcy. Dla porównania sos zrobiony w domu i nawet przetrzymywany w lodówce stracił by je po kilku dniach.

Kolejnym przykładem żywności wysoko przetworzonej są sosy serowe, które wbrew nazwie nie zawsze zawierają kawałki sera, a najczęściej proszek serowy i mleko albo serwatkę w proszku. Niestety nie mają one żadnych pierwotnych wartości odżywczych takie jak miał by sam ser. Również o słodyczach można powiedzieć, że są produktami wysoko przetworzonymi, ponieważ zawierają różnego rodzaju barwniki, emulgatory czy tłuszcze roślinne utwardzane. Jednak można powiedzieć, że w każdym gotowym wyrobie można zobaczyć żywność przetworzoną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *